2019. évi jeligénk
„Az ajtó előtt állok, és zörgetek!”
(Jelenések 3,20)

ELHUNYT NELSON MANDELA


December 5-én elhunyt Nelson Mandela a Dél-afrikai Köztársaság első feketebőrű elnöke. Korábban apartheid ellenes aktivista, aki világszerte a szabadság és az egyenlőség jelképe. Apartheidellenes tevékenysége miatt 27 évet töltött börtönben. 1990-ben szabadon bocsátották, és egy többéves nemzeti kiegyezési folyamat végén 1994-ben elnökké választották. Az apartheid-rendszer tárgyalásos felszámolásárért Nobel-békedíjat kapott 1993-ban. A Nobel-díjas egykori elnök számos módon kapcsolódott életében a metodista egyházhoz.

Metodista iskolában végezte tanulmányait, az apartheid-ellenes küzdelmében pedig metodista lelkészek és tanárok vezették. Börtönévei alatt szoros kapcsolatba került egy metodista lelkipásztorral. Mint a Dél-afrikai Köztársaság elnöke több egyházi vezetővel is együtt dolgozott a nemzet megújításában. Felesége, Graça Machel ugyancsak a metodista egyház tagja.

A Metodista Világtanács Mandela személyében a szabadság, az igazság és a béke szimbólumát tisztelve 2000-ben neki nyújtotta át a Béke-díjat.

Önnek mi a véleménye?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

BÚCSÚ RAFFAEL ISTVÁNTÓL

Szomorú szívvel adunk hírt róla, hogy Nagyszombat délutánján, március 30-án, az Úr magához szólította értékes ...