2019. évi jeligénk
„Az ajtó előtt állok, és zörgetek!”
(Jelenések 3,20)

AUGUSZTUS 20. ÖKUMENIKUS ISTENTISZTELET


Ökumenikus istentiszteletet tartottak az augusztus 20-i állami ünnep előestéjén Budapesten, a Szilágyi Dezső téri református templomban. Az ünnepi liturgiában közreműködött többek között Erdő Péter bíboros képviseletében Székely János püspök, továbbá Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke és még sokan mások.

A MEÖT rendezvényén Gáncs Péter igehirdetésében kiemelte: mennyei perspektívát nyitott meg Jézus tanítványai előtt, amikor imádkozni tanította őket a Miatyánkra. Úgy fogalmazott: ezzel az imádsággal Isten “beemelte” a hívőket a mennyei családba, amivel “azt a felső szálat kapják meg, ami megtart, és Jézushoz kapcsolja” az embereket.

Gáncs Péter rámutatott: minden hívő testvére egymásnak, mert közös mennyei Atyjuk van, akitől azért kell a mindennapi kenyeret és bűnbocsánatot kérni, mert “övé az ország, a hatalom és a dicsőség”. Ez utóbbi három kitétel a “zárópecsétje” a Miatyánk imádságának, amivel indoklást kap, hogy miért kell mindent Istentől kérni – jegyezte meg.

Aranyszájú Szent Jánost idézve megemlítette, hogy amikor azt mondjuk, Istené a hatalom, akkor “arról teszünk tanúbizonyságot, hogy ő mindent megtehet, amit akar”.

Az evangélikus elnök-püspök hangsúlyozta: I. Szent István királyt az tette naggyá, hogy Magyarországot nem földi vagy egyházi nagyságok kezébe tette le, hanem Szűz Márián keresztül Istennek ajánlotta. Arról is beszélt, hogy azok tudtak a magyar népnek a javára tenni, akik tudták azt a titkot, hogy nem övék ez az ország, és azok tették tönkre ezt az országot a történelem során, akik azt hitték, övék az ország.

A rendezvény végén Steinbach József megáldotta az új kenyeret, amelyet a résztvevők között osztottak szét, Tarr Zoltán, a Magyarországi Református Egyház zsinatának tanácsosa pedig záróimádságot mondott, végül az egyházi vezetők áldást mondtak a gyülekezetre és a nemzetre.

A szertartáson megjelent mások mellett Hölvényi György, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, Prőhle Gergely helyettes külügyi államtitkár, az evangélikus egyház országos felügyelője, illetve Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár. Az 1943-ban alakult MEÖT a genfi székhelyű Egyházak Világtanácsának magyarországi szervezete, és társult tagja a szintén genfi székhelyű Európai Egyházak Konferenciájának, amelyen keresztül részt vesz az Európai Unió és az Európa Tanács mellett működő egyházi képviselet munkájában.

A MEÖT széleskörű nemzetközi kapcsolatokat tart fenn öt kontinens nemzeti egyháztanácsaival és nemzetközi egyházi szervezeteivel, koordináló szerepet vállal a magyar egyházak nemzetközi munkájában és számos nemzetközi rendezvény szervezője hazánkban.

A szervezetnek 11 tagegyháza van, ezenkívül számos felekezet együttműködő státussal vesz részt munkájában; utóbbiak között van a Magyar Katolikus Egyház.

Önnek mi a véleménye?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

HONNAN JÖSSZ? – HOVÁ MÉSZ? – FÉRFI KONFERENCIA VOLT SOPRONBAN

2023. január 28-án szombaton Sopronban egynapos metodista férfi konferenciát szerveztek, amelynek témája Ábrahám történetéből a ...