2019. évi jeligénk
„Az ajtó előtt állok, és zörgetek!”
(Jelenések 3,20)

KŐ ÉS VIRÁG, BŰN ÉS MEGBOCSÁTÁS – TEREMTÉSÜNNEPI NYIITÓISTENTISZTELET METODISTA IGEHIRDETÉS


2012. szeptember 30-án délután közös, központi, ökumenikus istentisztelettel vette kezdetét a teremtés ünnepe a lágymányosi ökumenikus kápolnában. Az istentiszteleti hely házigazdája, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára, dr. Fischl Vilmos köszöntötte az egybegyűlteket, majd Kodácsy-Simon Eszter, az evangélikus Ararát Teremtésvédelmi Munkacsoport tagja, az istentisztelet egyik szervezője szólt.

Ezután a liturgiában közreműködő lelkészek is köszöntötték a gyülekezetet, így Steinbach József református püspök, P. Forrai Tamás SJ, a jezsuita rend magyarországi tartományfőnöke, illetve Győri Gábor evangélikus esperes is. Azután közös éneklés, zsoltárolvasás és imádság következett, majd megáldották a tálban kitett vizet is.

A 2012-es teremtésünnep Jézus és a teremtett világ című témájáról János evangéliuma harmadik fejezetének 16. verse alapján (&Úgy szerette Isten a világot…&) Csermák István metodista szuperintendens hirdette Isten igéjét.

Ezután került sor a liturgiába illesztve a béke jelére, majd az egyetemi gyülekezet ÉgÍgérő Gospelkórusának szolgálata közben, az istentiszteleten résztvevők a székükön talált követ mint a bűnök terhét szimbolikusan az oltárra helyezték, és helyette egy-egy szál virágot vettek el, amely a bűnök bocsánatát jelképezte.

Az elején sokan egy-egy csokornyit vittek magukkal a szép őszirózsákból, a végére már csak egy-egy kisebb szál maradt a sor végén kullogóknak. A teremtésünnepen így a szó szoros értelmében átélhettük, miért van szükség a teremtés védelmére: amiből a korán jövőknek még jutott, abból a későbbieknek már nem, amiből még az apáknak jut, abból nem biztos, hogy az unokáknak is marad.

Az istentiszteleten sor került még az ökogyülekezeti emlékplakettek átadására is, amelyet a Magyarországi Református Egyház alapított, és ezúttal csak református gyülekezetek részesültek ebben az elismerésben. Közülük is azokat a közösségeket tüntették ki, amelyek szívükön viselik a teremtésvédelem ügyét, ökonapot, teremtésvédelmi napot tartanak, környezettudatosan élnek, megújuló energiaforrásokat alkalmaznak, stb.

Az áldás után, az istentisztelet végén a résztvevők még egy-egy bioalmát rágcsálva beszélgethettek egymással.

Szöveg: Bolla Zsuzsanna

Önnek mi a véleménye?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

BÚCSÚ RAFFAEL ISTVÁNTÓL

Szomorú szívvel adunk hírt róla, hogy Nagyszombat délutánján, március 30-án, az Úr magához szólította értékes ...