2019. évi jeligénk
„Az ajtó előtt állok, és zörgetek!”
(Jelenések 3,20)

MEGJELENT: VALLOMÁSOK – KORTÁRS PRÉDIKÁTORPORTRÉK


Megjelent Izsák Norbert interjúkötete! Részlet az előszóból: „Nehéz szívvel ajánlom az Olvasó figyelmébe a tizenhárom prédikátorral készült interjút. Azért nehéz a szívem, mert e könyv lapjain éppen hogy csak sikerül felvillantani valamit a többségében csak kevesek által ismert emberek személyiségéből, hitéből és reménységéből. Életük, munkájuk sokkal gazdagabb annál, minthogy néhány kérdéssel, válasszal és egy rövid egyházi ismertetővel megfelelő mélységben lehessen azt bemutatni. Egyedül az vigasztal, hogy ez is jóval több, mint amit egyébként tudhatunk ezekről a (nem) hétköznapi hősökről. Ők hitük és lelkiismeretük szavát követve & különösebb médiaérdeklődés nélkül & nap mint nap megosztják figyelmüket és életüket azokkal, akik szellemi, lelki, anyagi vagy fizikai szükségben szenvednek.”

Azért született meg ez a tizenhárom beszélgetés, mert őszintén érdekelt, milyen emberek vezetik, képviselik a gyakran óriási munkát végző, többségében protestáns kisegyházakat. Reméltem, vannak annyira érdekes személyiségek, hogy érdemes őket egy kötetben is bemutatni. De tegyünk egy próbát!

Tudták például, melyik szelíd tekintetű lelkipásztorból lett kis híján bokszoló vagy színművész? Kinek a segítségével került Magyarországra a teljes Márai-hagyaték, ráadásul úgy, hogy azt papírhulladéknak minősítve csupán 40 forintra értékelték? Ki hagyta ott a Hit Gyülekezetét egy tradicionális egyházért? Melyik lelkipásztor büszke arra, hogy közvetve némi roma vér is csörgedezik az ereiben?

Ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak a könyv lapjain, sőt, reményeim szerint az is ki fog derülni az Olvasónak, hogy a kissé idegenkedve szemlélt, és nem ritkán csodabogárnak elkönyvelt prédikátorok hús-vér emberek, akik teljes szívvel keresik az igazságot.

Miközben életükről és egyházuk meggyőződéseiről faggattam a nyilatkozókat, feltűnt, hogy a megszólaló prédikátorok sokszor egymás számára is ismeretlenek. Talán nem túlzás azt állítani, hogy ez a könyv úgy is felfogható, mint egy nagy közös beszélgetés, amelynek során mindenki megosztja, mit értett meg & részben a saját életét szemlélve & Krisztus tanításaiból.

A kisegyházak legújabbkori története (is) meglehetősen forráshiányos. Az egyes közösségek jellemzőit ezért többnyire a saját elmondásuk alapján foglaltuk össze, komolyabb kutatómunkára ez alkalommal nem vállalkoztunk. Az egyházi összefoglalók (Őskeresztyén Apostoli Egyház, Magyar Pünkösdi Egyház és Hetednapi Adventista Egyház) megírásában segítségemre volt Pásztor József és Nagy-Ajtai Ágnes, munkájukat ezúton is köszönöm.

Köszönettel tartozom még a Pünkösdi Teológiai Főiskolának, amely lehetőséget adott a könyv megjelentetésére, korábbi HVG-s munkatársaimnak, akik között váltam újságíróvá valamint családtagjaimnak, akik elviselték, hogy a könyv munkálatai közben alig lehetett hozzám szólni. És persze minden egyes prédikátornak, aki őszintén válaszolt néha tiszteletlen kérdéseimre, majd hozzájárult ahhoz, hogy a válaszai meg is jelenjenek. Végezetül hálás vagyok mindenkinek, aki előítéletek nélkül, esetleg előítéletei ellenére kezébe veszi ezt a könyvet & remélem, ezzel nemcsak nekem szerez örömet.

2011. november 30.

Izsák Norbert

AKCIÓS MEGRENDELÉS ITT:

http://vallomasok.ptf.hu/home

Önnek mi a véleménye?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

BÚCSÚ RAFFAEL ISTVÁNTÓL

Szomorú szívvel adunk hírt róla, hogy Nagyszombat délutánján, március 30-án, az Úr magához szólította értékes ...