2019. évi jeligénk
„Az ajtó előtt állok, és zörgetek!”
(Jelenések 3,20)

AZ ÖKUMENIKUS TANÁCS ELNÖKSÉGE ORBÁN VIKTORHOZ FORDULT


A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) elnöksége a miniszterelnöknek írt levelében azt kéri, hogy a lehető legrövidebb időn belül álljanak az érintettek rendelkezésére az egyházi státusz regisztrációja iránti beadványokhoz, kérvényekhez szükséges nyomtatványok. Az alábbiakban levelüket idézzük.

A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának elnöksége levéllel fordult a miniszterelnökhöz annak érdekében, hogy az egyházi státusz feltételeinek megfelelő, de A lelkiismereti és vallásszabadság jogáról, valamint az egyházak, vallásfelekezetek és vallási közösségek jogállásáról szóló & 2012. január 01-én életbe lépő & törvény jegyzékében nem szereplő egyházak számára minél előbb rendelkezésre álljon a regisztráció iránti kérvény módja és eljárási/ügyviteli teendője.

A levélben egyebek között ez áll:

Miközben elismerjük a Törvénynek azokat a rendelkezéseit, amelyek a ma még hatályban lévő törvény hiányosságait orvosolják, sajnálattal vesszük tudomásul, hogy a törvény mellékletét képező jegyzékbe, a törvény hatályba lépését megelőzően azoknak a tagegyházainknak a felvételére sem látszik lehetőség, amelyek egyébként eleget tesznek az egyházi státusz kritériumainak.

Ennek tudatában azzal a kéréssel fordulunk Miniszterelnök Úrhoz, hogy a Törvény végrehajtásához szükséges utasítások, rendeletek, más szóval az egyházi státuszba való regisztráció iránti beadvány/kérvény formalitásai a lehető legrövidebb időn belül rendelkezésre álljanak az érintett egyházak számára.

A törvény korrektív szándékát és e szándéknak a kodifikációban való megjelenését nem vitatva kérjük, hogy az egyébként egyházi státuszt eddig élvező és azt ezután is jogosan elváró egyházak ennek az igényüknek a törvényben előírt módon minél előbb és minél hathatósabban kifejezést tudjanak adni.

A levelet az alábbi egyházi vezetők jegyezték:

Dr. Bóna Zoltán főtitkár

D. Szebik Imre elnök

Dr. Bölcskei Gusztáv püspök
Magyarországi Református Egyház

Gáncs Péter püspök
Magyarországi Evangélikus Egyház

Csernák István szuperintendens
Magyarországi Metodista Egyház

Dr. Mészáros Kálmán egyházelnök
Magyarországi Baptista Egyház

Kalota József
érseki vikárius
Magyarországi Ortodox Exarchátus

Önnek mi a véleménye?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

IMAKÖZÖSSÉGBEN A SZENTFÖLDI KERESZTÉNYEKKEL

Az Izrael és Hámász közötti háború kitörésének (amely a Hámász terror támadásával kezdődött október 7-én) ...