2019. évi jeligénk
„Az ajtó előtt állok, és zörgetek!”
(Jelenések 3,20)

ITT VAGYOK, ENGEM KÜLDJ!


A Reformáció és az Isten igéjének való engedelmes önátadás a XVI. században kéz a kézben járt és életünk krisztusi reformációjának, megújulásának mindennapos élménye is lehet. Ez a szerves összefüggés is indokolja, hogy a 2011-es Október a Reformáció Hónapja rendezvény főtémájául a szervezők ezt az ismert prófétai igét választották.

Az Önkéntesség Európai Évének tematikájához illik Ézsaiás próféta szolgálatra, küldetésre való jelentkezése (Ézsaiás 6,8). Természetesen a biblikus önkéntesség nem egyenlő a humán vagy humanitárius önkéntességgel. Az egyik mögött a személyes akaratnak, döntésnek az ereje van, a másik mögött az isteni hívásra adott készség és engedelmesség. De ez utóbbiban is fontos az egyéni döntés, hiszen az Isten hívó szavát oly sokan utasítják el, miközben szirének hívásának, ördögi csábításoknak engednek.

A Reformáció és az Isten igéjének való engedelmes önátadás a XVI. században kéz a kézben járt és életünk krisztusi reformációjának, megújulásának mindennapos élménye is lehet. Ez a szerves összefüggés is indokolja, hogy a 2011-es Október a Reformáció Hónapja rendezvény főtémájául a szervezők ezt az ismert prófétai igét választották és ezzel bátran csatlakoztak az önkéntesség idei széles körű megjelenéséhez.

Benne van ebben a választásban az elkötelezettség is és a tettrekészség is. De benne van a személyes felelősségérzet is, illetve annak felkeltésére való igyekezet. A XVI. századi Reformáció elkötelezett, neves és névtelen híveit prófétai belső tűz indította, amelyben egyszerre vállalták az isteni megszólítottságot és saját készségüket a megszólítottság elfogadására. Ott álltak, mert másképp nem tehettek. Ott álltak, mert másképp nem akartak tenni.

S erre a felelősségteljes elkötelezettségre, hivatástudatra és tettrekészségre van nagy szükség nyilván ma is kinek-kinek a maga kis világa és egyéni képessége szerint. Az isteni hívó szót kívánja hallatni az Október a Reformáció Hónapja rendezvénysorozat ebben az esztendőben, amelynek főbb állomásai a következők.

Október 01-én szombaton & terveink szerint & ünnepélyes megnyitóval kezdődnek a rendezvények a Debreceni Református Kollégiumban. A megnyitó jó alkalmat ad & a főtéma megfontolásán túl, illetve ahhoz kötődően & a fenntartható életformára hívó üzenet kifejtésére annál is inkább, hiszen ebben az időszakban egyházaink sokfelé a Teremtésvédelem Hetét ünneplik. Ugyanezen a napon & szintén a reformációs események részeként & kerül megrendezésre Debrecenben a Füredi úti gyülekezetben a Területi Női Találkozó.

Október 16-án vasárnap 17 órakor kezdődik a szokásos ünnepi reformációi gála a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban. A gazdag programban & terveink szerint egyebek mellett & a Lutheránia Énekkar és a Légierő Fúvószenekar szolgálatában gyönyörködhetünk.

Október 30-án vasárnap 17 órakor Pápán a református templomban kerül megrendezésre az Országos Reformációi Istentisztelet. Igét hirdet Gáncs Péter evangélikus elnök-püspök. Az úrvacsorás istentisztelet liturgiájában az Ökumenikus Tanács tagegyházainak főpásztorai és a pápai protestáns lelkészek szolgálnak.

Október 31-én hétfőn 17 órakor ünnepi megemlékezést tervezünk a Budapesti Reformációi Emlékparkban (Bajza utca, Városligeti fasor sarka), amelyen a tagegyházak fúvószenekarai szolgálnak. Ünnepi beszédet Huszár Pál református főgondnok, a Zsinat világi elnöke mond.

Szeretetteljes bizalommal buzdítjuk a gyülekezeteket, intézményeket és szervezeteket, hogy lehetőleg profiljuknak megfelelően, de nem kizárólagosan e főtémához kapcsolódva szervezzék meg a maguk helyi programját/programjait s erről a lehető legrövidebb időn belül szíveskedjenek tájékoztatást küldeni a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának: 1117, Budapest, Magyar tudósok körútja 3. telefon/fax: 06-1-371-2690/06-1-371-2691, email: oikumene@meot.hu A hozzánk beérkező programokat a honlapunkon közzétesszük és részvételre buzdítunk.

Bizalommal kérem, hogy az október 16-án vasárnap 17:00 órakor az Urániában megrendezendő ünnepi gálára & tekintettel az intézmény befogadó képességére & a jegyeket szíveskedjenek megrendelni, valamint jegyenként 500 Ft/fő adományt is remélünk legkésőbb szeptember 10-ig a fenti elérhetőségek egyikén.

Az Október a Reformáció Hónapja rendezvénysorozat iránt minden érdeklődő imádságos, aktív részvételét kérjük, a jegyigényről és a helyi programokról a tájékoztatást bizalommal várjuk.

Dr. Bóna Zoltán főtitkár

Önnek mi a véleménye?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

AZ ISTENBEN BÖLCS FÉRFI – MEGHÍVÓ FÉRFI HÉTVÉGÉRE MOSONMAGYARÓVÁRRA

„A bölcs férfi erős, és a tudós ember nagy erejű.” (Péld 24,5) – Április utolsó ...