2019. évi jeligénk
„Az ajtó előtt állok, és zörgetek!”
(Jelenések 3,20)

METODISTA KÖZLEMÉNY AZ ÚJ EGYHÁZÜGYI TÖRVÉNY KAPCSÁN


Csernák István, egyházunk szuperintendense szerda délután tárgyalt Szászfalvi Lászlóval, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium egyházi kapcsolatokért felelős államtitkárával azt követően, hogy a hétfőn elfogadott egyházügyi törvény felsorolásában nem szerepel a Magyarországi Metodista Egyház. A tárgyaláson rajta kívül részt vett az adventista egyház és a pünkösdi egyház elnöke, valamint az Üdvhadsereg főkapitánya. A metodista egyház a törvény megjelenését követően leghamarabb kezdeményezi a egyház regisztrációját, amelyről az új jogszabály értelmében a parlament dönt kétharmados többséggel.

Az egyházügyi államtitkár támogatásáról biztosította az egyház bejegyzési kérelmét. Az államtitkárság továbbá megerősítette, hogy a metodista egyház szociális intézményei folytatólagosan megkapják az ún. „egyházi kiegészítő támogatást”. A szuperintendens szerint fontos az új törvény, hiszen társadalmi érdek a „bizniszegyházak” kiszűrése a társadalmi szolgálatot végző közösségek sorából.

A metodista egyház vezetőit ugyanakkor megdöbbentette a parlament hétfői döntése, hiszen a benyújtott törvényjavaslatban még az elismert egyházak között szerepelt a Magyarországi Metodista Egyház, és ezt a megelőző egyeztetéseken sem vonta senki kétségbe. A metodista misszió több mint száz éves Magyarországon, az egyház a nemzetközileg – főként az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában – jelentős United Methodist Church (Egyesült Metodista Egyház) tagegyháza.

Az anglikán gyökerekkel rendelkező protestáns egyház szolgálatait a keresztyén felekezetek felé való nyitottság és együttműködés jellemzi, valamint az elkötelezettség a szociális szolgálatokban.

Magyarországon a metodista egyház jelenleg kb. kétezer tagot számlál, tizenegy gyülekezeti körzetében, mintegy harminc gyülekezettel. Az egyház fenntartásában két idősotthon működik, emellett az országban tíz helyszínen végez munkát a cigány kisebbség felé. Legjelentősebb cigány szolgálata az alsózsolcai közösség, amely közel 60 éves; a település társadalmi integrációs programjaiban a metodista egyház fontos partnere az önkormányzatnak.

Az egyház vezetői és tagjai számos felekezetközi szolgálatban vesznek részt, így a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsában, a Szabadegyházak Szövetségében, a Magyar Evangéliumi Alianszban, a Magyar Bibliatársulatban, az Ökumenikus Segélyszervezetben is. Nemzetközi szinten tagja az Egyházak Világtanácsának, a Keresztyén Egyházak Európai Szövetségének (KEK), az Európai Protestáns Egyházak Közösségének (GEKE), a Metodista Egyházak Európa Tanácsának és a Metodista Világtanácsnak is.

Önnek mi a véleménye?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

AJÁNDÉKAINK SZERINT SZOLGÁLUNK – METODISTA INTÉZMÉNYVEZETŐI TALÁLKOZÓ

„Mert ahogyan egy testnek sok tagja van, de nem minden tagnak ugyanaz a feladata, úgy ...