2019. évi jeligénk
„Az ajtó előtt állok, és zörgetek!”
(Jelenések 3,20)

LEVÉL A GYÜLEKEZETEKHEZ AZ ÚJ EGYHÁZÜGYI TÖRVÉNY KAPCSÁN


2011. július 11-én hétfőn megszületett A lelkiismeret és vallásszabadság jogáról, valamint az egyházak, vallásfelekezetek és vallási közösségek jogállásáról szóló új törvény. A törvényben szereplő egyházak között & legnagyobb meglepetésünkre & a Magyarországi Metodista Egyház nem szerepel. Testvéreink is nagy megdöbbenéssel szembesültek ezzel a ténnyel. Ehhez szeretnék néhány információval szolgálni.

A törvényt hosszú előkészítési szakasz előzte meg, ezekről az előkészületekről többször is tájékoztatott az államtitkárság bennünket. A kezdeti időszaktól a metodisták jelen voltak az elismert egyházak között, sőt sokáig az ún. A csoportban szerepeltünk.

Később a B csoport 1. sorába kerültünk, de kérelmeket nyújtottunk be annak érdekében, hogy az A csoportba a kiemelt egyházak közé visszahelyezzenek. A szavazás napjának délelőttjéig volt egy olyan módosító javaslat, amivel visszakerültünk volna az A csoportba. Ezt a módosító javaslatot a benyújtó két képviselő a törvényhozás délelőttjén visszavonta, sőt új módosításként más képviselői javaslatra kihúzták az 1/B és 1/C számú mellékletben szereplő mintegy harminc egyházat. Így az Országgyűlés nem fogadott be minket sem az egyházak közé.

Lehetőséget biztosít azonban a törvény arra, hogy az illetékes minisztériumhoz fordulva kérelmezzük az egyházi státuszt. Tegnap délután ebben az ügyben is találkoztam Szászfalvi László államtitkár úrral & az adventista, pünkösdi elnökkel és az Üdvhadsereg főkapitányával & és támogatásáról biztosította egyházunkat ebben a nyilvántartásba vételi folyamatban.

Az egyházi státuszunk a korábbi törvény érvényességéig, azaz 2011. december 31-ig áll fenn. Addig szeretnénk minden lehetőséget megragadni, hogy benyújtsuk az egyház státuszra igényünket, remélve, hogy az év ősze folyamán, de legkésőbb 2011. december 31.-ig az Országgyűlés kétharmados többséggel elfogadja.

A magyarországi történelmünk és szolgálatunk alapján nyugodtan mondhatjuk, hogy alkalmasak vagyunk az új egyházi törvénynek megfelelően is egyházunk állami elismerésére. A magyarországi egyházi kapcsolatainkat és a világméretű metodista kapcsolatainkat is igyekszünk kérni ennek támogatására.

Kedves Testvéreim! Szeretném azonban megerősíteni azt a tényt is, hogy nem a törvény határozza meg szolgálatunkat, hit – és gyülekezeti életünket. Ez a mi felelősségünk, és rajtunk múlik, hogy az egyház Urának eleget téve hűségesen szolgáljunk azok között az emberek között, akik közé elküldött minket a konkrét társadalomban és annak viszonyai között.

Budapest, 2011. július 14.

Testvéri üdvözlettel és szeretettel:

Csernák István szuperintendens

Önnek mi a véleménye?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

BÚCSÚ RAFFAEL ISTVÁNTÓL

Szomorú szívvel adunk hírt róla, hogy Nagyszombat délutánján, március 30-án, az Úr magához szólította értékes ...