2019. évi jeligénk
„Az ajtó előtt állok, és zörgetek!”
(Jelenések 3,20)

BOLDOGOK, AKIK BÉKÉT TEREMTENEK – ÖKUMENIKUS ROMA SZAKMAI FÓRUM


A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa & a soros magyar EU elnökség prioritásához is kapcsolódva & Roma Szakmai Fórumot rendezett 2011. március 30-án. A konzultáción a magyarországi református, evangélikus, baptista, metodista, római katolikus, görög katolikus és pünkösdi cigánymissziós felelősök, szakértők és érdeklődők vettek részt. Egyházunkat Kurdi Zoltán (Kaposvár), Erdei-Nagy László (Alsózsolca) és Szénási Imre (Szolnok) képviselte. A tervek szerint ez az esemény egy többéves rendszeres konzultációnak az első alkalma a boldogmondások bibliai alapvetése alapján.

A tematikus munka három témakörben került megvalósításra az alábbiak szerint: Békességmunkálás a társadalomban, Békességmunkálás a gyülekezetben és Békességmunkálás a felekezetek cigánymissziójában. A témaköröket egy-egy főelőadás és két-két korreferátum mutatta be, amelyet fórumbeszélgetés követett. Az előadók és a korreferátorok a következők voltak: Lukács Ágnes (baptista), Erdei Nagy László (metodista), Báthori János (római katolikus), Barnóczki Anita (református), Kurdi Zoltán (metodista), Papp János (baptista), Durkó Albert (pünkösdi), Jaczkó György (görög katolikus) és Balogh Győző (görög katolikus). Nyitóáhítatot Szebik Imre, az Ökumenikus Tanács elnöke tartott, a záróimádságot Bakay Péter vezette, záróáldást Jaczkó György mondott, a konzultációt Bóna Zoltán vezette.

A szakmai fórum résztvevői egyebek mellett egyetértően hangsúlyozták, hogy

& a roma és nem roma népesség megbékélése, a falak lebontása egy kétoldalú feladat, hiszen a meglévő békétlenség mögött & bár nem egyenlő arányban & kétoldalú a felelősség;

& ha elfogadjuk, hogy a cigányság a magyar nemzet része, akkor a cigányellenesség egyben magyarellenesség is;

& a cigányság felzárkóztatásának folyamata semmilyen társadalmi vagy gazdasági projektummal sem olyan sikeres vagy ígéretes, mint a meghallott és elfogadott evangelizációval. Az előadások a MEÖT honlapján hamarosan olvashatóak lesznek. A következő konzultációra reménység szerint 2011 októberében kerül sor.

Dr. Bóna Zoltán

Önnek mi a véleménye?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

BÚCSÚ RAFFAEL ISTVÁNTÓL

Szomorú szívvel adunk hírt róla, hogy Nagyszombat délutánján, március 30-án, az Úr magához szólította értékes ...