2019. évi jeligénk
„Az ajtó előtt állok, és zörgetek!”
(Jelenések 3,20)

KÖZÖS MEÖT ÉS ALIANSZ TANÁCSKOZÁS

A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának operatív testülete (Dr. Szebik Imre, Tarr Zoltán, Dr. Tarr Klára, Dr. Mészáros Kálmán, Csernák István, Kalota, József, Dr. Bóna Zoltán) és a Magyar Evangéliumi Aliansz elnöksége (Dr. Szabó Dániel, Dr. Mészáros Kálmán, Szeverényi János, Szuhánszky Gábor) 2011. február 28-án első ízben tartott közös megbeszélést közös elhívásukról és a közös szolgálat lehetőségéről.

tanácskozás személyi összetétele is megerősítette a közös szolgálatnak nem csak a szükségszerűségét és nem is csak a lehetőségét, hanem már több területen a megvalósulását is. Ennek evidenciája sorában nyugtázták több jelenlévő esetében a két testületben való egyidejű tagságot, a települési lelkipásztori körökben való széleskörű együttműködést, az Október a Reformáció Hónapja rendezvénysorozatán belüli közös szolgálatokat, a Házasság Hetének közös kezdeményezését és bonyolítását, a 2012-re tervezett Reménység Fesztivál közös szervezését. Ez utóbbin Franklin Graham & Billy Graham fia & lesz az igehirdető és a Graham Társaság az anyagi terhek nagyobbik felét hordozó társszervező.

A résztvevők megerősítették, hogy a már folyamatban lévő közös munkát számos konkrét tervvel lehet még gazdagítani. Ezek sorában került megemlítésre a Balaton-net, amely Aliansz kezdeményezés, de szívesen várják az Ökumenikus Tanács intézményes bekapcsolódását. A másik konkrét terv az Ökumenikus Tanács által kezdeményezett és népszerűsített elképzelés arra nézve, hogy a Mennybemenetel és Pünkösd napja közötti időszak is nyerjen ökumenikus színezetet azáltal, hogy intézmények és gyülekezetek & immáron nem csak a januári időjárás kényelmetlenségében, hanem a kora nyári időjárás kellemében & tartsanak ökumenikus istentiszteleteket, vigíliákat, családi napokat, kirándulásokat. Ez utóbbi program bevezetéséhez, megvalósításához és népszerűsítéséhez az Aliansz elnöksége készséggel ajánlotta részvételét. Ezzel a lépéssel az ökumené liturgikus életében is kifejeződik a két közösség Krisztusban való egysége, amelynek egyébként a januári imahét esetében még híjával vagyunk.

Mint ismeretes a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsát egyházak alkotják, a Magyar Evangéliumi Aliansz tagságát pedig az evangélium iránt elkötelezett hívek a MEÖT tagegyházaiból és azon kívül is. Ugyanakkor az Ökumenikus Tanács alapokmánya együttműködő partnereket is szívesen lát sorai körében. Ebbe az együttműködési partnerségbe, e laza ám mégis a közös szolgálat szempontjából inspiratív és megerősítő kapcsolatba hívta meg az Ökumenikus Tanács Operatív Testülete a Magyar Evangéliumi Alianszot, mint egyesületet. Ezt a meghívást az Aliansz vezetői szívesen fogadták.

A megbeszélés egyszerű szeretetvendégség testvéri közösségében folytatódott.

Bóna Zoltán MEÖT főtitkár

Önnek mi a véleménye?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

AZ ISTENBEN BÖLCS FÉRFI – MEGHÍVÓ FÉRFI HÉTVÉGÉRE MOSONMAGYARÓVÁRRA

„A bölcs férfi erős, és a tudós ember nagy erejű.” (Péld 24,5) – Április utolsó ...