2019. évi jeligénk
„Az ajtó előtt állok, és zörgetek!”
(Jelenések 3,20)

EURÓPAI EGYHÁZI ÁLLÁSFOGLALÁS KÉSZÜL A TERVEZETT ROMAÜGYI STRATÉGIÁKHOZ

2010. február 14-15-én két európai egyházi szervezet, az Európai Egyházak Bevándorlásügyi Bizottsága (CCME) és az Eurodiaconia tartotta éves partnertalálkozóját Budapesten, ahol az európai pályázati rendszerek átalakításának fontosságára, a cigány közösségek kulturális sokféleségének jelentőségére is felhívták a figyelmet. A kétnapos tanácskozáson evangélikus, metodista és református egyházak képviselői vettek részt.

A CCME-t Doris Peschke főtitkár, az Eurodiaconiát Catherine Storry képviselte. A résztvevők között voltak a Magyarországi Református Egyház (MRE) mellett az Erdélyi Református Egyházkerület, a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE), a Lutheránus Világszövetség (LVSZ), a finn, a norvég, az olasz evangélikus egyház képviselői, az Egyesült Metodista Egyház (UMC), valamint dán, holland, lengyel és olasz diakóniai szervezetek küldöttei, továbbá az Európai Egyházak Konferenciája & Egyház és Társadalom Bizottság (CEC-CSC) brüsszeli irodájának egyik vezetője.

A megbeszélések középpontjában a magyar európai uniós soros elnökségi félév egyik legfontosabb témája, a cigányság integrációja állt. Az együttműködő szervezetek egy közös állásfoglalás, javaslatcsomag kidolgozását kezdték meg, melyet a most kidolgozás alatt álló európai romaügyi keretprogramhoz (European Roma Framework), valamint az ehhez kapcsolódó magyar elnökségi következtetésekhez (Council Conclusions) tett közös egyházi hozzájárulásként kívánnak a megfelelő intézményekhez eljuttatni.

Önnek mi a véleménye?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

BÚCSÚ RAFFAEL ISTVÁNTÓL

Szomorú szívvel adunk hírt róla, hogy Nagyszombat délutánján, március 30-án, az Úr magához szólította értékes ...