2019. évi jeligénk
„Az ajtó előtt állok, és zörgetek!”
(Jelenések 3,20)

MINISZTERELNÖKI TALÁLKOZÓ

Az egyházak és az EU soros elnöksége közötti hagyományos találkozók rendjébe illeszkedve a magyar és európai egyházak képviselőit fogadta Orbán Viktor miniszterelnök január 17-én hétfőn, Budapesten. A miniszterelnökön kívül Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Varga Mihály, Szijjártó Péter, Balog Zoltán és Szászfalvi László államtitkárok és néhány tanácsadó vett részt az eseményen. Az egyházi delegációnak a katolikus, református, evangélikus, zsidó, baptista, metodista vezetők és egy ortodox képviselő volt a tagja. Egyházunkat Csernák István szuperintendens képviselte.

A konkrét témák között, melyeket az egyházi küldöttség tagjai képviseltek, felmerült a családpolitika, a roma közösségek helyzete Európában, a vallásszabadság érvényesülése és a Duna-stratégia. Az Európai Unió szociálpolitikájáról is tárgyaltak a résztvevők, különös tekintettel az EU 2020 Stratégia végrehajtására.

Orbán Viktor miniszterelnök válaszolt az egyházak aggodalmaira, és üdvözölte aktív együttműködési szándékukat a magyar kormánnyal az elkövetkezendő hat hónapban és azon túl. Az egyházak segítségét kérte abban a törekvésben, hogy az európai kormányok és társadalmak a roma közösségek integrációjának kérdését európai és nem csupán egyes nemezetek ügyeként ismerjék fel. A romák életkörülményeinek javítása csak abban az esetben lehetséges, ha az összes európai kormány együttműködik.

A bevált gyakorlatok azonosítása és ismertetése a magyar EU-elnökség egyik prioritása, amihez az egyházak tapasztalatukkal és a roma közösségekkel meglévő kapcsolatrendszerükkel nagyban hozzájárulhatnak. Tekintettel az Európai Parlamentben és az Európai Unió Külügyi Tanácsában várható vitákra, a miniszterelnök támogatását fejezte ki, hogy az Európai Unió hatékony választ adjon az egész világot érintő keresztyénüldözésre és a keresztény közösségeket ért egyre szaporodó támadásokra. Ezt a választ képviselheti maga az elnökség vagy az Európai Unió újonnan létrehozott Külügyi Szolgálata is.

Az EU Duna Stratégiájának első végrehajtási szakaszát tekintve a miniszterelnök és az egyház képviselői egyetértettek abban, hogy a megbékélést és a kultúrák közötti párbeszédet a kormányok és a civil társadalom közötti együttműködés két fontos elemeként meg kell erősíteni a Duna-régióban.

Mivel a magyar EU-elnökség egyik prioritása, hogy Európa közelebb kerüljön polgáraihoz, az egyházak képviselői hangsúlyozták a civil társadalom, valamint a vallási közösségek részvételének fontosságát, különösen az európai szintű döntéshozatali folyamatban. Orbán Viktor miniszterelnök válaszában rámutatott arra, hogy az európai intézmények nehézségekkel küzdenek ezen a területen. Arra bátorította az egyházakat, hogy helyi, nemzeti és egyben regionális szervezetként őrizzék meg fontos &hídépítő& szerepüket, és így gondoskodjanak arról, hogy &az emberek hangja& elérje az intézményeket.

A január 17-i találkozóra úgy tekinthetünk, mint az egyházak és a magyar EU-elnökség közötti folyamatos párbeszéd kiindulópontjára. Az egyházak felhasználták a lehetőséget arra is, hogy bemutassák saját programjaikat, amikkel az 2011-es elnökség első félévét kísérik.

Az egyházak küldöttsége a magyar egyházi valóság sokszínűségét tükrözte. Erdő Péter római katolikus bíboros, Bölcskei Gusztáv református püspök és a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának vezetésével a delegációt a római katolikus, református, evangélikus, baptista, metodista és az ortodox egyházak képviselői alkották. A sajátos magyar hagyománynak megfelelően a zsidó közösség képviselői is jelen voltak a találkozón. Az európai egyházi szervezeteket Rüdiger Noll, az Európai Egyházak Konferenciája Egyház és Társadalom Bizottságának igazgatója és az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Bizottsága (COMECE) főtitkára, Piotr Mazurkiewicz atya képviselte.

Önnek mi a véleménye?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

AJÁNDÉKAINK SZERINT SZOLGÁLUNK – METODISTA INTÉZMÉNYVEZETŐI TALÁLKOZÓ

„Mert ahogyan egy testnek sok tagja van, de nem minden tagnak ugyanaz a feladata, úgy ...