2019. évi jeligénk
„Az ajtó előtt állok, és zörgetek!”
(Jelenések 3,20)

KIS-EGYHÁZKUTATÓ TANULMÁNYKÖTET

Elkészült a Kisegyház-kutató Egyesület első digitális tanulmánykötete Tanulmányok a magyarországi újprotestáns egyházak múltjából, jelenéből és teológiájából címmel. A tanulmányokat Török Péter, Kamarás István, Bihari Csaba, Nagy-Ajtai Erzsébet, Rajki Zoltán, Komesz Mátyás, Tokics Imre, Szilvási András, Telegdi József, Szigeti Jenő készítették. Részlet az előszóból: „A Kisegyház-kutató Egyesület els& tanulmánykötetét tarthatja kezében az olvasó. A szerzők között találhatunk főiskolai oktatókat, lelkészeket, egyházvezetőket. A tanulmányok tematikáját tekintve is sokszínű kötetet sikerült összeállítanunk. Olvashatunk egyháztörténelmi, gyakorlati teológiai, biblikumi, jogtudományi és szociológiai írásokat.”

Az Ószövetség területéről Tokics Imre jogtörténeti megközelítésben a menedékvárosok ókori Izraelben betöltött szerepét dolgozza fel tanulmányában, míg Komesz Mátyás a Példabeszédek könyvének egy rövid részletét a Tanulmányozó Biblia szempontjainak segítségével teszi érthetőbbé számunkra. A gyakorlati teológián belül Telegdi József írásában vizsgálja, és több szempont alapján hasonlítja össze a különböző prédikációtípusokat, a homiliát, a témaprédikációt, ill. az elemző prédikációt. Szilvási András pedig a jellemformálásról, annak eszközeiről és a különböző lelkiségi típusok jellemzőiről ír tanulmányában. Szigeti Jenő esszéjében a legjellemzőbb vezetéstudományi problémákat tárja fel, és keresi rájuk a megoldást.

Az egyes magyarországi szabadegyházi közösségek életével, társadalmi helyzetével kapcsolatosan is több tanulmány készült. Török Péter szociológia-elméleti megközelítésben az új vallási mozgalmak szaktudományi elnevezésével kapcsolatos dilemmáit és javaslatát osztja meg velünk. Kamarás István a magyarországi újprotestáns felekezetek értelmiségi fiataljainak vallásosságát, habitusát, ízlésvilágát hasonlítja össze egymással, illetve a történelmi egyházak és a nem keresztény vallások fiatal értelmiségei jellemzőivel. Bihari Csaba az 1945 és 1956 közötti magyarországi adventista missziói gondolkodás teológiájának feldolgozására vállalkozott. Nagy-Ajtai Erzsébet a Baptista Szeretetszolgálat missziótudományi elemzését választotta témájául, míg Rajki Zoltán az Evangéliumi Pünkösdi Közösség rendszerváltozás utáni életét tekinti át az itt olvasható írásában.

Reméljük, hogy tanulmánykötetünk hozzájárul a közös múltunk, jelenünk megértéséhez.

Önnek mi a véleménye?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

AZ ISTENBEN BÖLCS FÉRFI – MEGHÍVÓ FÉRFI HÉTVÉGÉRE MOSONMAGYARÓVÁRRA

„A bölcs férfi erős, és a tudós ember nagy erejű.” (Péld 24,5) – Április utolsó ...