2019. évi jeligénk
„Az ajtó előtt állok, és zörgetek!”
(Jelenések 3,20)

ÚJ PÜSPÖKE VAN CENTRÁLKONFERENCIÁNKNAK

A 2005. április 13-17. között Bernben ülésező Közép- és Dél-Európai Centrálkonferencia új püspököt választott a svájci dr. Patrick Streiff személyében. A Centrálkonferencia hét Évi Konferenciából áll, amelyek 14 országban működnek. Ehhez tartozik a Magyarországi Metodista Egyház is, mint önálló Évi Konferencia. A Centrálkonferencia egy püspök felügyelete alatt működik. Székhelye Zürichben található.
A legutóbbi tizenhat évben a püspöki szolgálatot Heinrich Bolleter látta el, aki a következő év májusában nyugdíjba vonul. Így az új püspök a következő 12 hónapban felkészül a hivatalára, és hivatalosan 2006. május 1-től lép Bolleter püspök helyére.
A Centrálkonferencián második választási körben kapta meg Patrick Streiff a 60 %-os többséget a hét konferencia választható lelkészei között (feltétel: 10 éve felszentelt lelkész és legalább 40 éves legyen). Hét magyar lelkész is szerepelt a listán.
2005. április 17-én, vasárnap a Berni Münsterben szentelték fel ünnepélyes és látványos keretek között Patrick Streiffot. A felszentelési liturgiát Heinrich Bolleter vezette, Peter Weawer püspök, a Metodista Egyház (UMC) Püspöki Tanácsa elnökének közreműködésével. A felszentelésben részt vett Rosemarie Wenner német metodista püspök és Thomas Wipf református lelkész, a Svájci Evangéliumi Egyházak Szövetségének elnöke.
Patrick Streiff 1955-ben született Svájcban. 1984 óta felszentelt lelkész a Svájci Metodista Egyházban. 1983-ban doktori címet szerzett a Berni Egyetem Teológiai Fakultásán. 1992 óta gyülekezeti lelkészi feladatai mellett létrehozta és szervezi a Lausanne-i Egyetem Teológiai Fakultásához tartozó francia nyelvű Lelkészképzőt. Leginkább az egyháztörténelmet tekinti szakterületének. Több egyháztörténelmi kiadványa jelent meg az elmúlt években. Házas és négy gyermeke van.
Püspöki szolgálatára nézve négy fő gondolatot határozott meg: & Az egyház úgy éljen, mint egy misszió. & A metodista identitás előre mozdítása, de nem az elhatárolódás számára, hanem az evangélium üzenetéből kiindulva. & A személyes vezetés gyakorlása a közös küldetés megbecsülése és továbbadása által. & A belső egyházi közösség (connexio) megerősítése a világban végzett közös szolgálatnak a javára.
Az új püspök személyében a magyar egyház régi jó ismerősét és barátját üdvözli. Többször járt Magyarországon, különböző teológiai üléseken és konferenciákon.

Önnek mi a véleménye?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

AZ ISTENBEN BÖLCS FÉRFI – MEGHÍVÓ FÉRFI HÉTVÉGÉRE MOSONMAGYARÓVÁRRA

„A bölcs férfi erős, és a tudós ember nagy erejű.” (Péld 24,5) – Április utolsó ...