2019. évi jeligénk
„Az ajtó előtt állok, és zörgetek!”
(Jelenések 3,20)

GENERÁLKONFERENCIA PITTSBURGH-BEN (USA)

2004. április 27-május 7. között tartotta az Egyesült Metodista Egyház legnagyobb törvényhozó, tanácskozó fórumát, melyet négyévente rendeznek meg a világ valamennyi metodista egyházát képviselő küldöttek részvételével. „Víz és Lélek által újjászületve!” Ezt a mottót választotta ki a szervezőbizottság a 2004. évi Generálkonferenciára, amit április 27. és május 7. között tartottak Pittsburgh-ben (Pennsylvania, USA). A találkozóra egy óriási konferenciai központot bérelt az egyház az 1000 delegátus, 100 püspök, és a további 3-4000 munkatárs és vendég számára.

A majd két héten keresztül ülésező konferencia első felében 11 bizottság tanácskozott a témák szerint leosztott több mint 1600 petíció (egyházrendi javaslat) további sorsáról, amelyek azután szavazásra a második héten kerültek a plenáris ülés elé.

Európából 46 delegátus érkezett, 23 lelkész és 23 laikus küldött. Kezdettől fontosnak tartották az európaiak, hogy a különböző kérdésekben egy közös látást alakítsanak ki, ennek érdekében többször találkoztak az ebéd- vagy vacsora szünetekben.

Legfontosabb események:

A megnyitó istentisztelet. Színpompás ünnepséggel, a püspökök bevonulásával, úrvacsorai közösséggel kezdődött. Az igehirdetést dr. Rüdiger Minor a Püspöki Tanács elmúlt évi elnöke tartotta. Ezután adta át az elnöki tisztet Peter Weaver püspöknek.

A program minden nap reggeli istentisztelettel kezdődött, ahol a püspökök igehirdetését és nemzetközi énekkarok közreműködését hallgatta a nagy létszámú gyülekezet. Szép ünnepségen mutatták be a következő négy évben nyugdíjba vonuló 24 püspököt (köztük Heinrich Bolletert és Walter Klaibert). 90. születésnapja alkalmával köszöntötték Stanley Jones leányát, a még mindig jó szellemi frissességnek örvendő Eunice Jones Mathews-t.

Az Európai Unió bővítésének napján, május elsején, a plenáris ülésen Csernák Éva egy rövid tájékoztatót és egy imádságot mondott a belépő országok nevében.

A legfontosabb határozatok voltak:

Az ifjúsági szolgálatok megerősítésére határozatot hozott a Generálkonferencia. Létrehozták az Ifjúsági Bizottság világméretű szervezetét, amelynek két képviselője lesz a mi Centrálkonferenciánkból. Nagy többséggel megszavazták azt a határozatot, hogy 2008-ban a püspöki és laikus üzenet mellett egy fiatal küldöttnek a szavait is hallgassa meg a konferencia.

A konferencia hosszú procedúra keretében elfogadta az egyházrendben található Szociális Alapelvek eddigi állásfoglalását a homoszexualitással kapcsolatban, amely szerint &a homoszexualitás gyakorlata összeegyeztethetetlen a keresztyén tanítással&

A pénzügyi kérdések és a programok összehangolása érdekében létrehozott a Generálkonferencia egy új testületet, az úgynevezett Connectional Table-t (Kerekasztal). Eddig a világméretű egyház pénzügyi kérdéseit és különböző programjait különböző bizottságok tárgyalták meg. Ennek összehangolására jött létre ez a testület.

Nem szavazta meg a konferencia a volt szocialista országok teológiai képzésének korábbi mértékű támogatását. Az illetékes bizottság támogatása ellenére a következő négy évre tervezett tízmillió dollárból csak négymilliót fogadott el a Konferencia. Ezután a Pénzügyi Bizottság ezt az összeget nem a közvetlen költségvetésbe helyezte el, hanem egy igen bizonytalan bevételi forrásból kívánja fedezni. Ezzel a volt szocialista országok – különösen Oroszország – lényeges támogatástól estek el.

Habár több kérdés tekintetében egymástól nagyon különböző vélemények fogalmazódtak meg, a Generálkonferencia az utolsó napon megfogalmazott egy nyilatkozatot az egység megőrzése mellett.

Mi, metodisták, a nézetkülönbségek ellenére is szövetségben maradunk egymással, és megerősítjük elkötelezettségünket, hogy a közös misszió érdekében továbbra is azért szolgálunk együtt, hogy tanítvánnyá tegyünk embereket szerte a világon.

A záró istentiszteletet május 7-én éjfél közelében a Püspöki Tanács új elnöke Peter Weaver püspök a fenti gondolatok megerősítésének jegyében tartotta. A következő Generálkonferenciát 2008-ban Fort Worth – Dallas (Texas, USA) rendezi.

Önnek mi a véleménye?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

KÖZGYŰLÉST TARTOTT A KERESZTÉNY-ZSIDÓ TANÁCS

Május 22-én tartotta éves közgyűlését a Keresztény-Zsidó Tanács. Dr. Székely János püspök meghívására a KZsT ...