ANGOL TÁBOROK HETE 2019.06.16.

Június 17-től három metodista angol tábor is kezdődik országosan. Az ötnapos táborokat amerikai gyülekezetekből érkező önkéntesek és magyar segítők vezetik. Budapesten a VII. kerületi Schola Europa iskolában első alkalommal szerveznek ilyen tábort az Illinois államból érkező partnergyülekezet segítségével. A Kiscelli utcai metodista gyülekezetben hagyományosan a Texas államból St. Marks gyülekezeti testvérek szervezik a Forrai iskolai angol tábort. A Zala megyei Letenyén pedig az Andrássy Általános Iskolában lesz első alkalommal angol tábor, amelyre Indiana államból érkeznek amerikai önkéntesek. Az 5 napos táborok során játékos módon, bibliai történeteken keresztül lesz lehetőség a nyelvi készségek fejlesztésére.

ELHUNYT SOÓS ÁGNES ISKOLATANÁCS TAG 2019.06.16.

Hosszan tartó betegsége után június 11-én elhunyt Soós Ágnes iskolatanács tag, a Forrai metodista gimnázium gazdasági vezetője, akinek nagy szerepe volt az iskola elindításában és az egyházi fenntartásba vétel utáni gazdasági folyamatok kezelésében is. Hálásak vagyunk munájáért, életéért. A gyászoló családnak Isten vigasztaló kegyelmét és jelenlétét kívánjuk.

ISKOLAI ÉVZÁRÓK BUDAPESTEN 2019.06.14.

A metodista iskolák is ezekben a napokban tartják 2018/2019-es tanév záró alkalmait. Az Óbudai Metodista Gyülekezethez kapcsolódó Forrai Gimnázium június 14-én tartotta az évzárót, hagyományosan két istentisztelet keretében, 9 és 11 órai kezdettel. Az igei szolgálatot Pásztor Zsófia iskolalelkész végezte, a diákokat Wesselényi Balázs és Nenov György igazgatóhelyettesek köszöntötték. Az első egyházi tanévet záró Schola Europa Akadémia diákjai és tanárai június 15-én szombaton délelőtt 10 órakor a Felsőerdősori Metodista Gyülekezetben tartják évzárójukat. A diákokat Sztupkai Kristóf iskolalelkész és Kazarján Erzsébet igazgató köszönti. Ezen az évzárón részt vesznek az Illinois államból érkező metodista partnegyülekezet küldöttei is. Isten megújító áldását kívánjuk a szünidőben a diákok és a tanárok számára!

KONFERENCIA A FELELŐSSÉGÜNK TÁGULÓ KÖREIRŐL 2019.06.13.

"Fogta tehát az Úristen az embert, és az Éden kertjébe helyezte, hogy művelje és őrizze meg." (1Móz 2,15) - az Unesco Magyar Nemzeti Bizottsága, a Tihanyi Bencés Apátság és a Miniszterelnökség szervezésében idén újra megrendezés került a Közös gondolkodás a jövőnkről konferencia. A nagyobb történelmi keresztény egyházak mellett a kisegyházi közösségek vezetői is részt vettek az ötödik alkalommal szervezett kétnapos találkozón, amelynek helyszíne a tihanyi apátság konferencia központja. A teremtésvédelem jegyében megvalósuló esemény egyetemes jelentőségét fejezi ki, hogy más vallások képviselői is részt vettek a rendezvényen. Június 12-én a nyitónapon a résztvevőket köszöntötte Soltész Miklós államtitkár, Veres András katolikus püspök, Fekete Károly református püspök, Heisler András a MAZSIHISZ elnöke, valamint a konferencia életrehívója Réthelyi Miklós korábbi miniszter. A bevezető nap előadói és kerekasztal beszélgetés résztvevői mindannyian hangsúlyozták, hogy a Földnek nem tulajdonosai, hanem használói vagyunk, és az emberiség problémái többek között abból fakadnak, hogy elfeledkezünk az őrzés felelősségéről.

AZ EGYHÁZ SZÜLETÉSÉNEK ÜNNEPE - PÜNKÖSD NYÍREGYHÁZÁN 2019.06.12.

Pünkösdvasárnap és hétfőn is együtt ünnepelte a Nyíregyházi Metodista Gyülekezet pünkösd ünnepét. Az igehirdetés szolgálatát Hajduné Csernák Erzsébet végezte. A hétfői istentiszteletet követően - immár hagyományosan - a gyülekezet kertit partit, szeretetvendégséget szervezett.

VII. NEMZETI EVANGÉLIZÁCIÓ - ÉRTED MAGYARORSZÁG 2019.06.11.

Örömmel értesítünk, hogy a tavalyi sajnálatos kihagyás után, idén, immár 7. alkalommal szervezünk „Nemzeti Evangelizáció” elnevezéssel felekezetközi, szabadtéri evangelizációs rendezvényt. Az idei témánk: "Tüzedet add!" 2019. június 22-én ismét várjuk az érdeklődőket a Szeged melletti Kübekháza csodálatos főterére, hogy tanítást halljunk Istennek nemzetünkkel, országunkkal és velünk, emberekkel kapcsolatos szándékairól.Június 22-én, szombaton délelőtt 9.30 órakor kezdődik az alkalom és várhatóan 17 óráig tart. A regisztrált résztvevőket szerény ebéddel, a résztvevők által felajánlott süteményekkel, gyümölccsel vendégeljük meg. Főtéri sváb manufaktúránk, a Kübecker Manufaktur napközben hűtött folyadékkal, fagyival, kávéval és akár menüvel is szolgál az azt saját költségükre igénybe vevők számára.A regisztrációs lehetőség megnyílt, és június 16-án zárul!A regisztrációval és egyéb felmerülő kérdésekkel kapcsolatban, kedves munkatársunk, Barbarics Lajosné Évike (20/770-5323) szolgál bővebb felvilágosítással. Nála telefonon is lehetséges a regisztráció! A regisztráltaknak e-mailen visszaigazolást küldünk a részletes tudnivalókról. Amennyiben jún. 20., estig nem kapsz visszaigazolást, kérjük érdeklődj elérhetőségeinken! (Dr. Molnár Róbert polgármester)

EGY ÉLET KÖTELEZ - TÓTH SÁNDOR TEXTILMŰVÉSZ KIÁLLÍTÁS 2019.06.07.

"De akik az Úrban bíznak, erejük megújul!" (Ézs 40,31) - Tóth Sándor textilművész-grafikusnak életmű kiállítása nyílik június 8-án 16 órakor a Budakeszi Metodista Templomban. A kiállítás címe: "Egy élet kötelez". A kiállítást Szuhánszky Gábor lelkész és a művész lánya, Kreer Alexandra művészettörténész nyitja meg. Közreműködik Szabó Csaba a gyülekezet kántora.

12 ÓRÁS DICSŐÍTÉS VOLT IDÉN IS SOPRONBAN 2019.06.06.

Az elmúlt hétvégén újra megszervezték a különböző soproni felekezetek az ökumenikus 12 órás dicsőítést. A félnapos alkalmon a metodista, baptista, pünkösdi, katolikus, református, evangélikus és golgota gyülekezetek szolgáltak.
ÖKUMENIKUS IFJÚSÁG NAP - PÜNKÖSDI PIKNIK 2019 2019.06.05.

Focikupa katolikus-protestáns örökrangadóval, evangélikus püspök igehirdető, pünkösdi és metodista dicsőítők, Taizé-imaóra – estébe nyúló piknikre várják a fiatalokat a magyarországi keresztény egyházak ifjúsági vezetői június 6-án, csütörtökön. A hagyományos pünkösd előtti ökumenikus zenés találkozó formájában megújul, de üzenete változatlan: valódi találkozásokra hívja a vizsgaidőszak közepén az egyetemista korosztályt. Pünkösd előtt évről évre megtelik gitárzenével és énekszóval a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) kápolnája. A különböző felekezetű fiatalok azért gyűlnek össze, hogy évente egyszer ki-ki a saját stílusában, de mégis közösen, együtt dicsőítsék Istent. „A zenében abszolút megmutatkozik sokszínűségünk, de az egységünk is, hisz a dalok ugyanarról Krisztusról szólnak" – mondja Bacsó Benjámin, a Magyarországi Baptista Egyház ifjúsági missziójának és a MEÖT Ifjúsági Bizottságának vezetője. Az először 2011-ben megszervezett pünkösdi ökumenikus vigília tavaly már elfoglalta a MEÖT-székház udvarát is, idén időben és programkínálatában terjeszkedik tovább, valamint nevében is megújul. (reformatus.hu, Feke György)


E-ACADEMY KURZUS BUDAPESTEN 2019.06.04.

Június 3-tól 6-ig Budapesten tart tavaszi blokkszemináriumot az euróai metodisták számára szervezett E-Academy. A hároméves távoktatási program célja, hogy az egyháztörténet, dogmatika és etika kapcsán kiegészítő tanulmányokat adjon a metodista lelkészek számára. A jelenlegi csoportban többek között bolgár, svájci, román és osztrák hallgatók vesznek részt. Június 4-én délelőtt a Magyarországi Metodista Egyház szuperintendense tartott prezentációt a magyar egyház helyzetéről és missziós prioritásairól. A csoport vezetői dr. David Field és dr. Michael Nausner, akik köszönetüket fejezték ki, hogy az E-Academy most első alkalommal hazánkban találkozhatott.

      Következő 10
KERESÉS

NAPI IGE
Ó, Isten gazdagságának, bölcsességének és ismeretének mélysége! (Róm 11,33)
www.csendespercek.hu

DÁTUMSOROLÓ87. Évi Konferencia
Budapest, 2019. április 25-28.
LINKAJÁNLÓ

Csendes Percek
Biblia lapklub
Noé bárkája
Kisegyház-Kutató Egyesület
Egyháztörténeti Szemle
Metodista lapklub
Püspöki Kerület
Gyülekezeti Missziós Stratégia 2015-2020
United Methodist ChurchWIKIPEDIA AJÁNLAT

Metodizmus
Angol Metodista Egyház
Magyarországi Metodista Egyház
Egyesült Metodista Egyház (UMC)
Püspöki Methodista Egyház
John Wesley
Charles Wesley
John Mott
---
Magyar metodisták:
Funk Márton
Hecker Ádám
Hecker Henrik
Melle Ottó
Szabó Andor
Szalós Artúr
Szécsey János
Szuhánszki János
Tessényi János
Wladár Antónia
Zimre Gyula
---
Híres metodista zenészek:
Charles Wesley
Ira David Sankey
Philip Paul Bliss
Thomas Olivers
---
Angol nyelvű ajánlat:
Metodista püspökök listája
Évi konferenciák listája
Generálkonferencia


© Magyarországi Metodista Egyház     Felelős szerkesztő: Csernák István - hivatal@metodista.hu     Készítette: Gedeon Bt.